به چه موضوعاتی به عنوان خبر جعلی باید در اینترنت مشکوک شویم، با توجه به گستردگی اخبار در دنیای واقعی و مجازی، شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چطور میتوان صحت مطالب و اخباری که در توئیتر، اینستاگرام، تلگرام، واتسآپ و حتی در سایتهای مختلف منتشر شده است را نشان داد؟ امروزه بسیاری از سایتها و وبسایتهای معتبر خارجی این کار را انجام میدهند اما در حوزه اخبار بینالمللی، اکنون تنها یک سایت در ایران است که به دنبال این موضوع بوده تا صحت و درستی مطالب و اخبار منتشر شده را تایید کند. این سایت معتبر فکت نامه نام دارد که به دنبال آن است تا صحت و درستی اخبار منتشر شده را آشکار کند.
سنجش درستی خبر منتشر شده
در ابتدا باید درباره هر خبر و مطلبی شک کنیم: یکی از عاقلانهترین کارها این است که به همه خبرها و مطالب منتشر شده شک کرد، در واقع اول باید به منبع خبری اعتماد کنید. هرچه اعتماد شما به منبع خبری بیشتر باشد در مقابل میزان شک و تردید شما درباره آن موضوع کاهش پیدا میکند.
به چه موضوعاتی مشکوک شویم:
- موارد خیلی عجیب و ادعاهای بزرگ مشکوکبرانگیز هستند؛ باید به اخباری که ادعاهای بزرگ و خارج از منطق و عقل دارند شک کنید و نباید به راحتی آنها را بپذیرید. بهتر است درباره اخبار عجیب و مشکوک تحقیق بیشتری کنید، بعد از اینکه اطمینان حاصل کردید که اخبار موثق بوده میتوانید آن را انتشار دهید.
- منابع خبری باید مهم باشند؛ حتما باید چک کنید که این خبر و مطلب از چه منبعی منتشر شده است، آیا این منبع قابل اعتماد بوده؟ آیا این منبع معتبر است یا در دسته منابع زرد و حاشیهای قرار گرفته است؟
- در گوگل جستوجو کنید: حتما تیتر خبر را در گوگل جستجو کنید تا از صحت و درستی آن آگاه شوید. به هیچ عنوان مطلبی را چشم بسته قبول نکنید، سعی کنید در رابطه با مطلب مورد نظر تحقیق کنید و در این میان هم به شایعات توجه نداشته باشید.
- حواستان به مغالطهها باشد: اخباری که گزافهگویی و بزرگی میکند قطع به یقین قابل اعتماد نیست و باید دریاره آن تحقیق بیشتری انجام دهید.
- در نقل قولها به حوزه تخصصی افراد توجه داشته باشید؛ اگر در متن خبر نقل قول از شخصی بود باید به نام فرد و اینکه آیا این شخص یک شخص معتبر و به نام است توجه داشته باشید. نباید هر نقل قولی را از هر کسی پذیرفت، در این زمینه باید به تخصص کسی که نقل قول را بیان کرده توجه کنید.
- استفاده از کلمات نامفهوم؛ غلط املایی و آمارهای اشتباه و فریبنده میتواند نشاندهنده دروغ بودن و زنگ خطر مطلب منتشر شده باشد.
اما برای اینکه محتوای جعلی برای ما نمایش داده نشود و بتوانیم بدرستی در اینترنت سرچ کنیم ما یک مقاله تحت عنوان تکنیک و نحوه صحیح سرچ در گوگل و توئیتر را برای شما تهیه کرده ایم تا بتوانید با نحوه درست سرچ در گوگل آشنا شوید.